William Sjöström spikar licentiatavhandling

Ons 06 mar 2024 09:54

I tisdags spikade William Sjöström sin avhandling ”Material Development for Electron Beam-based Powder Bed Fusion” på biblioteket i Östersund.

Spikning av William Sjöströms lic.avhandling "Material Development for Electron Beam-based Powder Bed Fusion" i biblioteket på Campus Östersund den 5 mars 2024.

Tisdag den 26 mars försvarar han sin licentiatavhandling i maskinteknik, inriktning sportteknologi och additiv tillverkning på Campus Östersund.

Välkommen att delta på seminariet den 26 mars!

Sammanfattning

Elektronstrålebaserad pulverbäddsfusion är en form av additiv tillverkning där lager av metallpulver konsolideras till komponenter. Denna avhandling undersöker hur metoden kan utvecklas för att skapa unika materialegenskaper genom att ta fram nya processparametrar och utveckla processmiljön. En uppvärmningsmetod för att motverka elektrisk uppladdning introduceras och resultaten visar på goda möjligheter att öka processbarheten på tidigare svårprocessade material. En metod för att bygga multimaterial introduceras och demonstreras genom att producera direkta samt laminära övergångar mellan olika legeringar. En ny materialkategori introduceras genom att visa att ett keramiskt pulver kan processas vid höga temperaturer (~1600°C). Avhandlingen har medfört att nya varianter av processen har möjliggjorts och att kunskapen gällande relaterade materialprocesser har ökat.

Länk till avhandlingen i Diva

William Sjöströms spikningsceremoni

Skål!

av

Skål!

Mikael Bäckström och William Sjöström.

av

Mikael Bäckström och William Sjöström.

Samtal under spikningsceremonin.

av

Samtal under spikningsceremonin.

av

Spikningsceremoni.

av

Spikningsceremoni.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-03-06